Gårdens egna produktion

Just nu gör vi oss redo för:

REKO Mälaröarna

REKO-ringar har funnits länge, ofta arrangerade via Facebooksidor, av eldsjälar. Nu har det även kommit en lokal REKO-ring till Mälaröarna där lokala livsmedelsproducenter tillsammans kan skapa en möjlighet för köpare att hämta valda produkter från flera producenter samtidigt, på en plats, vid ett tillfälle. 

REKO Bromma

Även Bromma har en egen REKO-ring där vi ibland är med och lägger ut en annons med våra produkter. Utlämningen sker vid Bromma kyrkas parkering på Gliavägen 100. Producenter använder parkeringen till höger och kunder parkerar till vänster för att inte skapa oreda.

REKO Solna/Sundbyberg

Samma torsdagar som REKO Bromma har utlämning, så har Solna/Sundbyberg också utlämning. Ofta så lägger vi ut annons i båda grupperna för att nå så många kunder som möjligt.

JULMARKNADER

I år 2022 så har vi anmält oss till 2 stycken lokala julmarknader.

Ekebyhovs slott första helgen i advent, söndagen den 27 november

Söndagen den 11 december så kommer vi även att vara med på Ölsta Folkets parks julmarknad

Bondens Egen Marknad

Ni som känner oss, vet att vi på Orchis Mellangård ofta brukar vara med på “Bondens Egen Marknad” och sälja våra gårdsprodukter. Marknaden anordnas av en förening och anordnas på flera olika platser i hela Sverige. Vi har vår plats på Katarina Bangata på Söder i centrala Stockholm. Marknaden har öppet på lördagar mellan kl. 10 – 15. 

Under Corona-epidemin så är försäljningsrutinerna på BEM ändrade.

Orchis Mellangårds egenproduktion, som vi är mycket stolta över!

Våra vackra skinn

Vi är mycket stolta över de skinn vi har lyckats avla fram under många årtionden. Bland annat  så är vi en av få uppfödare som har brunfläckiga skinn. Genom att blanda in olika raser så har våra skinn både vacker lock, lyster och mycket hög kvalité.  skinnen är alla individuella, inget är det andra likt.

Våra goda ägg

Vår stolta tupp håller dagligen ett vakande öga över hönorna när de går fria i byn och äter mask, insekter, skalbaggar, gräs och annat gott. De vackra färgerna på ägge får vi genom att bland annat korsa in rasen Araucana som ger turkosa ägg. Vaktlarnas ägg är som små godisar, lite sötare i smaken än vanliga ägg.

Björksav

Förr drack man björksav för "dess stärkande egenskaper". Saven innehåller bland annat många viktiga spårämnen, aminosyror och enzymer. Det finns till och med dem som säger att björksav kan bota cancer, men det törs inte vi lova. Men däremot så  finns det stöd i forskningen som säger att personer som lider av pollenallergi kan  få en lindrigare reaktion (eller ingen alls) om man boostar sitt immunförsvar genom att dricka just björksav innan högsäsongen för pollen drar igång på våren. Vi har den, björksaven, fryst på flaska till försäljning (då kan du börja tidigt för ännu bättre effekt ).

Våren bjuder in; vilda örter

Ogräs eller? Det finns så mycket mer än bara nässlor som går att hitta vildväxande som går att äta från naturen. Vi älskar vilda örter, och det är helt naturligt dessutom, inga tillsatta gifter. Vid säsong förenklar vi för er genom att plocka och ge förslag på recept på flera olika vilda örter. Vad sägs t ex om Plisterplättar (barnen älskar dem), Kirskålsgratäng,

Hösten bjuder över; svamp

Det är galet vad mycket gott naturen har att bjuda på. På bilden är det den välkända Gula kantarellen som tronar i hög. Men det finns så många fler goda matsvampar som kanske inte så många känner igen. Vad sägs om "Björksopp", "Stolt fjällskivling", ""Blomkålssvamp", "Gul trumpetsvamp", "Svart trumpetsvamp", "Pepparriska" osv. Vår svamp plockas (och torkas) på Svartsjölandet, långt från storstadens avgaser.

Hundgodis

Vi har ännu inte träffat en hund som nekat våra gårdstillverkade godsaker. En biprodukt från lammslakten är inälvorna. En del, t ex hjärta, njurar och för den som inte är kräsmagad, testiklarna, kan vi gärna tilllaga och äta med god aptit. För våra fyrfota vänner så tar vi tillvara på levern, skär i tunna skivor och torkar i ugn. En del tycker att levern blir lite hård och föredrar istället våra torkade korvslantar som blir lite sprödare. Korvslantarna är blandad kompott från våra påläggskorvar och kan även smakas liknande chips.

Mmm, rökt korv... Gott!

Vem kan motstå en riktigt god korv? Speciellt om den bara innehåller lamm- och fårkött och kryddor, inga andra utfyllnadsmedel. Vi har fyra olika kryddblandningar; LandtJägern är mer fyllig i smaken, Liknar bratwurstens recept. Spiskumminkorven har blivit en favorit till den kalla ölen och det kylda vinet. Vitlökskorven innehåller som namnet avslöjar, vitlök, men inte för mycket. Slutligen den ungerska som innehåller mer paprika och hittar man något av de större pepparkornen så stinger det till lite. Passar bra som pålägg oxå!

...Chorizo, Merguez & Lammkorv...

Mera korv! Lammchorizon har vi haft länge nu, men det är ju bara för att den är ju Såå god! Precis sådär lagom stark, typ barnvänlig med sting. Det är många kunder som återkommer gång, på gång, på gång, bara för att köpa den av oss. Och det tycker vi så klart är jättekul. Men vi ville även prova på något nytt så nu har vi både Merguez (också lite åt det starkare hållet) och den supergoda Lammkorven, mild och så, i vårt sortiment. Självklart är de också gjorda på kött från våra djur på Svartsjölandet.

Rökt fiol och filé

En självklarhet på mångas påskbord, men också annars. Fiolen är djurets bakben och blir mycket saftig och god när den röks. God till en grönsallad, potatisgratäng, som kallskuret på buffén m.m. Filén är djurets ryggmusklatur, den blir något kraftigare i smaken och mer mjäll i sin struktur. Båda sorter är mycket populära.  Vårt rökeri använder inga onödiga tillsatser och allt röks naturligtvis på gammeldags sätt med alspån.

Rökt lammhjärta

En riktig delikatess som naturligtvis endast finns i begränsad upplaga varje år. Köttet är så mjällt att det bara smälter i munnen. Storleken avgjörs av om djuret är större eller mindre när det slaktas. Det här är den produkt som säljer slut först när vi får tillbaka våra detaljer från rökeriet.

Styckdetaljer

Tänk dig en varm sommardag, eller ja, vilken dag som helst funkar faktiskt. Tända grillen (eller spisen/ugnen), prepa köttet / krydda med färska kryddor, förbered tillbehören, och när grillen har uppnått rätt glöd, lägg på köttet och njut! Servera sedan med goda tillbehör (men inte för goda eftersom köttet är höjdpunkten) och god dryck.

Ekologisk Lammlåda

Efter en lång och härlig sommar med mycket sol, regn, värme och frodigt bete så kommer då hösten. Alla våra lamm föds på våren, vilket gör att de får leva ett så naturligt liv som möjligt med fritt bete i stora hagar. När hösten kommer så har de vuxit till sig och mönstring sker. De som inte går till liv, blir fantastiska fällar och gott kött. Vår produktion är ekologiskt certifierad och lammlådor (helt eller halvt lamm) kan erbjudas i oktober / november. Anmäler ditt intresse gör du nedan. Vi hör av oss!

Intresserad av några av våra produkter?

Ta gärna kontakt med oss via formuläret nedan.    Warning: Undefined array key "dropdown" in /customers/e/f/7/orchis.se/httpd.www/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/widgets/custom-menu.php on line 234 Warning: Undefined array key "target" in /customers/e/f/7/orchis.se/httpd.www/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/widgets/custom-menu.php on line 235
    Warning: Undefined array key "dropdown" in /customers/e/f/7/orchis.se/httpd.www/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/widgets/custom-menu.php on line 234 Warning: Undefined array key "target" in /customers/e/f/7/orchis.se/httpd.www/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/widgets/custom-menu.php on line 235